Boiling Point: Road To Hell

Vydaním tejto hry Ukrajinci prekvapili celý svet. Projekt, ktorý sa najskôr volal Xenus vychvaľovali a pezentovali ako niečo inovatívne, ale potom sa po nich zľahla zem. Náhle, z ničoho nič, vydali Boiling Point, premenovaný Xenus, čím dokázali, že dokážu vytvoriť hru na Ukrajine, ktorá sa vyvíja menej ako 7 rokov, nesľubuje sa okolo nej toľko a stále sa neodkladá (S.T.A.L.K.E.R.). Ako to dopadlo?

Výrobca: Deep Shadows
Vydávateľ: Atari
Požiadavky: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, 128 MB GFX
Web: www.atari.com/boilingpoint

Saul Myers, hlavný hrdina, francúzsky legionár, prichádza z Paríža do Bolívie (autori to volajú Reália, ale občas sa pozabudnú a povedia normálne Bolívia), aby zachránil svoju dcéru z pazúrov zlého Dona Pedra, ktorý ju uniesol, pretože vypátrala o ňom nejaké informácie. Hľadanie dcéry postupne prerastie v niečo väčšie, príbeh sa rozvíja a nejde len o vystrieľanie donových prisluhovačov. Ešte by som spomenul, že hlavný hrdina je skoro identickou podobizňou Imhothepa z Múmie.

Hranie prebieha v takzvanom freeform štýle. Môžte pobehovať po meste, džungli a plniť rúzne vedľajšie úlohy a nemusíte vôbec venovať pozornosť hlavnému príbehu. Také GTA, dalo by sa povedať. Je až neuveriteľné na akej rozľahlej ploche sa Boiling Point odohráva. Stovky kilometrov štvorcových džungle a zapadnutých juhoamerických mestečiek, myslím, že ani Oblivion, či niektoré MMORPG nemajú tak rozľahlé priestory. Robiť môžte hocičo – preháňať sa na aute, pobevovať po uliciach a pomáhať babičkám cez cestu, špehovať starostu, ísť sa opiť do baru, rozdať si v prestrelkách s vládou a mafiou, preskúmavať prírodu a loviť hady a leopardy. Tisíce možností, množstvo hrateľných frakcii, RPG (!!!) vývoj postavy, stovky NPC. Nechcem nikoho uraziť, ale kam sa hrabe Oblivion.
Začiatky hry sú príjemné a krásne ma zoznamujú so svetom. Vystupujem z busu v Puerto Sombra. Od chlapíka pri buse sa dozvedám, že si môžem privyrábať ako autobusák. Zdvorilo jeho ponuku odmietam a prechádzam sa po meste. Klebetím s obyvateľmi, zisťujem ako to tu chodí, a vôbec nmám potrebu ísť zachraňovať dcéru, tá počká. Radšej zájdem do baru. Tu mi ponúkajú prácu vládna organizácia, rebeli, banditi, indiáni i mafia. Poviem, že ponuku zvážim a kúpim im jedného panáka. Ale čo to? Po pár pohárikoch tequilly sa hrdina začne knísať a zle vidieť. Skúšam čo sa stane a ďalej chľastám. Po riadnej opici som sa rozhodol, že zájdem za políciou, či pre mňa nemajú robotu. Tri dni robím niekoľko drobných úloh pre políciu a zarobené peniaze míňam v noci v bare. Ale na štvrtý deň nepijem. Saulovi je stále horšie a horšie. Zisťujem, že je na alkohole závislý a musí ho piť. To je hra! Uvedomte aký je alkohol zloduch! Preto idem za doktorom, ktorý ma vylieči, ale liečba stále všetky moje peniaze, takže asi zájdem za Donom Estebanom, pretože práca pre mafiu je síce nebezpečná, ale treba mi prachy, inak si nebudem môcť kúpiť to pekné autíčko, ktoré predávajú na rohu.

boilinig-point-road-to-hell-obrazok1

Postava sa pomaly vyvíja, vzľadom na to, akú zbraň používa, v čom jazdí… Niektoré NPC vám mi môžu za malý poplatok vlastnosti zvýšiť. Aspoň bude Saul schopný presnejšie strielať z pištole, či precíznejšie jazdiť na motorovom člne. Ak by som mal Boiling Point zaradiť, tak do akčných advetúrnych, freeform hier s prvkami RPG. Ukrajinci vytvorili rozsiahly koncept a úspešne ho dotiahli do koca.
V meste a mimo neho je množstvo frakcii, pre ktoré treba plniť úlohy. Presnejšie sú to tieto: mafia, vláda, banditi, rebeli, polícia, civilisti a indiány. Pomôcť rebelom znamená znepriateliť si vládu. Preto treba dobre uvažovať, akú misiu prijať, pretože sa k vám rebeli určite nebudú správať vľúdne, keď ste v predchádzajúcej misii pre vládu zabili ich vodcu. Kradnúť autá je minulosť, pekne si ho musíte kúpiť, starať sa oň, dopĺňať benzín, meniť pneumatiky… Ukradnúť auto, znamená znepriateliť si nejakú frakciu, a prejsť ním civilistu je stokrát horšie. Dokonca aj taká maličkosť, či dáte žobrajúcemu chlapcovi na ulici dve pesos ovlyvní vaše postavenie.

Kilometre džungle sú naplnené netušenými možnosťami a Boiling Point má celý čas v sebe potenciál prekvapiť vás niečím novým. Či už je to helikoptéra, alebo leopard, ktorý na vás zokočí zo stromu, keď to budete najmenej čakať. Dokonca sa dajú vylepšovať nielen vlastnosti postavy, ale aj zbrane, auto, či osobný batoh. Wow. Komplexnosť tejto hry nepozná hranice. Dejovú líniu prejdete za zhruba 20 hodín hrania, ale ak plníte aj vedľajšie úlohy, kľudne si tento čas vynásobte piatimi.

Samá chvála. Boiling Point vám možno v tomto momente pripadá ako strela do čierneho a už ho bežíte kúpiť k narodeninám sebe či niekomu inému, ale zadržte. Zostáva tu jedna vec, na ktorú by som rád upozornil. Ako to bolo v prípade nedávnych Dungeon Lords, takisto aj Boiling Point trpí množstvom bugov.
Nie je to tak fatálne, lebo vyšiel patch, ktorý opravuje skoro všetky chyby, bez neho neodporúčam hru hrať. Ale stále sa nájde pár chýb. Napríklad hra občas zamrzne a nepomáha žiadna klávesová skratka, len tvrdý reštart. Ak by to spravila počas hrania, prosím, ale aby to spravila, keď si nastavujem pokročilé grafické efekty… Občas tiež nefunguje nejaké tlačítko v menu, alebo sa rozhodne fungovať až po dvoch minútach. Predmety miznú z inventára, takisto aj úlohy z denníka a niektoré sa nedajú, kvôli chybe splniť vôbec.
Najhoršie sú na tom šoféri. Nikto, opakujem nikto z NPC nevie jazdiť, tak pri prechádzke mestom často natrafíte na dvadsať aút zakliesnených v lampe, či popadaných do vodného kanála. Lepšia situácia je s NPC na vlastných nohách, no občas aj tie dokážu vytvoriť pitoreskné situácie. Napríklad keď zbadajú nepriateľa 2 kilometre pred sebou, začnú naň strielať (presne naň) čiže tí blbci strieľajú do budovy, ani ich nenapadne obehnúť ju. Nepriateľ o dva kilometre ďalej zatiaľ nemá ani tušenie, že niekto po ňom strieľa.

boilinig-point-road-to-hell-obrazok2

Zamrzia aj krvavé nároky na HW, zvlášť, keď si pripustíme, že Boiling Point nie je príliš pekná hra. Grafika džungle je v porovnaní s takých Far Cry len druhotriedny odvar, ale za to v hre nie je jediný loading. Menu sa nahráva síce dve minúty, ale potom nič. Neseká to, žiadny load, ani keď prechádzate z budovy do otvorej niekoľkokilometrovej džungle. Krásne a plynulé.

Napriek všetkým bugom a chybám je Boiling Point zábavná, prepracovaná hra s komplexným svetom a kopou možností. Síce ju kazí občasné zlyhanie AI, či nepríjemný bug, ale väčšinu budete ponorený v Bolívijskej džungli a budete sa kráľovsky baviť.

Plusy:
absolútna volnosť konania
veľa frakcii a ich vzťahy k hrdinovi
obrovský svet Bolívijskej džungle bez jedniného loadingu
RPG vývoj hrdinu a vylepšovanie zbraní
vozidlá, divé zvery, zbrane,
v akej inej hre môžte byť závislý na alkohole či drogách?

Mínusy: 
kopec bugov a drobných chybičiek
nároky na HW
AI je niekedy prisprostá

VERDIKT: 7,6/10

Online kníhkupectvo BUX.sk